Sporcu Gelişi

Sporcu Gelişiminde Ana unsur çok çalışmak değil miydi? 🤔

Gelişim çağındaki çocuklarımızın takvim yaşında olsalar bile Biyolojik Yaş (Olgunlaşma) Düzeyleri birbirinden farklıdır. Bilimsel çalışmalara göre bu fark aynı takvim yaşındaki çocuklarda +/- 2 yaş olarak değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin 10 yaşındaki bir çocuğun biyoloji yaşı 8 ya da 12 olabilir. Bu durum çocukların Erken, Normal ve Geç gelişim dönemleri olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel parametrelerin ön planda olduğu spor alanında çocuklardaki bu farklılıklar hareketlerin gerçekleştirilmesi esnasında çocuklara uygun program hazırlanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Fiziksel gelişim dönemi farklı olan çocukların aynı zamanda motor beceri düzeyleri kuvvet, sürat, güç, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon parametrelerinde de farklılık göstermektedir. Fiziksel gelişim hızının mental, sosyal ve psikolojik gelişimle karakterize olması nedeni ile akademik ve sosyal uyumu da üst düzeyde etkilediği çalışmalarda bulunmuştur. Fiziksel parametrelerin ön planda olduğu TÜM SPOR branşlarında gelişim dönemindeki biyolojik yaşa dikkat edilmemesi çocuklarda yapamıyorum kaygısı ya da can sıkıntısı yaşatabilmekte ve spor faaliyetinin kendisine göre olmadığını düşünen çocuk bunu hayatı boyunca spor faaliyetlerinden de uzak durabilmektedir.

Ayrıca Amerika Kanada ve Avusturalya gibi Olimpik Sporcu yetiştirmede başarılı olan ülkelerin çalışma prensiplerinin Temel aldığı Biyolojik (fiziksel) Yaşa göre; 19 Yaşına Kadar devam edebilen Gelişim çağında çocukların motor beceri gelişiminde en verimli dönemlerinin tespiti ile çalışmaların planlanması sağlanmaktadır. Örneğin Sürat becerisi için Biyolojik yaşa göre erkek çocucuklarında Sürat becerisini en verimli geçeceği Yaş 7-9 dur. Biyolojik Yaş tespiti yapılmadan çocuğa uygun ve bu dönemde yoğun çalışılması gereken bu becerinin rastlantısal değil bilimsel yöntemler kullanılarak yapılması sağlanmaktadır.

Dolayısıyla Biyolojik Yaş spor eğitiminde; eğitimin kendisinden daha önemli bir değerdir. Eğitiminin ne kadar iyi okursa olsun çocuğa uygun dönemlere göre eğitim yapılmıyor ve Biyolojik yaşı tespit edilmiyorsa RASTLANTISAL Gelişimi kabul etmiş sayılırsınız.

Biyolojik Yaş Ölçümlerinin Faydaları ve Etkileri
✨Çocuğun Erken, normal, geç gelişim dönemi tespiti yapılır.
✨Biyolojik Gruplama yapılarak Eğitim düzeyi tespit edilir.
✨Sporda Akış sağlanarak çocukların sporda devamlılığı için; Eğitim düzeyine uygun çalışmalarla çocukların sporu Yaşam boyu alışkanlık haline getirmesi ve başarılı bir sporcu olabilmesi için Kaygı, Stres ve Can Sıkıntısı gibi olumsuz Psikolojik durumların ortadan kalkmasını sağlar.
✨Gelişim dönemindeki çocuklar arasında fiziksel parametrelerin +/- 2 Yaş 5 yıllık gelişim farkı nedeni ile fiziksel üstünlüğü olan (Erken gelişen) çocukların fiziksel parametrelerin düşük (geç gelişen) Çocuklara uyguladığı akran zorbalığı Biyolojik Yaş gruplaması tekniği ile ortadan kaldırılır.
✨ Aynı fiziksel gelişim düzeyine sahip çocukların Biyolojik gruplama tekniği ile Eğitim programlama antrenörün işini kolaylaştırdığınsan çocuklarla daha fazla ilgilenme şansı yakalar.

SHARE:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
Print

Related Posts